lauantai 13. syyskuuta 2014

Matka Gibraltarille

5.9.14
Sevillalle oli hankala jättää jäähyväiset, koska kaupunki oli niin mielenkiintoinen. Seikkailumme on kuitenkin jatkuttava, joten purjeet ylös ja merelle.

AAMUN ONGELMAT
Aamu oli jotenkin hankala. Siitä terveysjuomasta puuttui joitain aineksia ja juomaa ei ollut. Harmi, vaikka se ei aina niin hyvältä maistukaan.

Tänä aamuna kone ei tehnyt terveysjuomaa...

















.. josta seurasi hetkeksi paha mieli, joka korjattiin...



















..ostamalla repullinen vihanneksia ja hedelmiä. Jo lähti päivä käyntiin.

















MATKAAN
Tämä 72 Nm matka Gibraltarille meni nopeasti. Pohjoisen tuuli pullisti purjeemme myötäisiksi ja paksu myötävirtanuoli lisäsi nopeuttamme parilla solmulla.


Automaattiohjauksen ja helppouden vaihteluksi haimme (siis Tia ei olisi välittänyt) haastetta Trafalgarin niemimaan matalikkojen ahtaasta välistä. Hyvin voimakkaat virrat saivat merenpinnan näyttämään siltä kuin se kiehuisi. Vene heittelehti hauskasti virtojen välissä ja koneella ajamisesta tuli lähinnä ratsastusta muistuttavaa pomppimista. Ihan kivaa, jos tästä tykkää.


Kuva on latistanut todellisen ympäristön.














GIBRALTARIN SALMI
Välimeren ja Atlantin erilaiset suolapitoisuudet ja vuorovedet saavat salmessa toisinaan hurjiakin virtoja sekä "overfallsseja", teräviä murtuvia aaltoja. Lisäksi välimerelle suuntautuva laivaliikenne kulkee pääosin tätä kautta.

Reedsin almanakasta kannataa tosissaan lukea virtojen aikataulut ja noudattaa niitä. Lisäksi tulee huomioida tuulen suunta ja voimakkuus tässä järjestyksessä.

Onneksemme olimme juuri "harjoitelleet" Trafalgarissa voimakasta virta-ajoa.

Afrikka näkyvissä

Veneen nopeus oli yli 10 solmua vaikka olimme ottaneet etupurjeen kokonaan pois ja reivanneet isopurjetta.

Myötävirta piti veneen liikkeellä ja tuulen puuskittainen vaihtelu 4-16 m/s piti "hereillä". Luonnollisesti ohjasimme käsin.








Pyrimme Gibraltarin Queenwayn satamaan. Siellä ei ole täksi kaudeksi vapaita paikkoja. Ilmeisesti paikan erinomaisuuden vuoksi paikat on myyty kausipaikkalaisille ja lyhytaikaisia vieraita ei haluta.

Seuraava satama Gibraltarin puolella on Marina Bay. VHF-radiolla ilmoittauduimme ja paikkaa ei ollut. Perjantain saapuminen on huono, koska paikat on varattu viikonlopuksi. Ensi viikolla olemme tervetulleita.

No sitten Espanjan puolelle La Lineaan. Matkaa on n. 1 maili. Paikkoja on runsaasti ja pimeässä otimme yhden vapaan aisapaikan kysymättä asiasta keneltäkään. Yö meni hyvin rauhallisesti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti