lauantai 17. tammikuuta 2015

Palmasista Puerto Moganiin

AJOPÄIVÄ

16.1 lähdimme hyvässä purjehduskelissä Las Palmasista kohti Puerto Mogania. Matkaa noin 45 nm. Helppo juttu. Koneella ulos satamasta ja jo 5 min päästä purjeet ylös. Täydellistä myötätuulipurjehdusta. Vene kulki 8-12 m/s tuulessa leppoisasti 8-9 solmua.



Kaikki kuitenkin muuttui Arinagan kohdalla. Pilottikirjassa mainitaan, että tällä alueella on tuulivirtauksia ja erityisen vaarallinen alue on Punta Arinagan kohdalla. Mantereella on kymmenittäin tuulimyllyjä.

Huomasimme olevamme myöhässä. Tuuli tempasi purjeisiimme ja automaattiohjaus irrotti ohjauksen. Tuuli oli yli 18,5 m/s ja pyörteinen. Meillä vene "broutsasi" eli kääntyi hallitsemattomasti vastatuuleen samalla vene kallistui voimakkaasti. Tilanne ei ollut mitenkään vaarallinen, ainoastaan hyvin, hyvin epämiellyttävä. Poistimme isopurjeen kokonaan ja pienensimme etupurjetta lähes olemattomaksi. Nyt vene oli säädössä tähän tuuleen mutta samalla...

Tuuli loppui kokonaan, siis ihan kokonaan. Tuulimittari näytti tuulta vaivaiset 1,1 m/s ja täysin vastainen. Tuuli oli siis kääntynyt 180°.

Saimme kokemuksen siitä, mistä varotetaan. Samalla ymmärsin miksi Kanarian saarten purjehduksia pidetään melko haastavina. Täällä on useita muitakin vaaranpaikkoja, jotka on onneksi ilmoitettu etukäteen.

Maspalomaksen dyynejä
PUERTO MOGAN
Ilmoitimme radiopuhelimella saapumisestamme ja ennakkovarauksestamme. Kaikki kävi kuin hyvässä elokuvassa. Mies oli etuajassa vastassa laiturilla ojentamassa kiinnitysköysiä, jotka tulivatkin laiturin puolelta. Erikoista! Mooring-köydet ojennettiin puoshaalla veneeseen. Erinomaista! (yleensä mooringsit otetaan veneeseen puoshaalla). Hienoa espanjalaista palvelua.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti